«Wiezyca er den høyeste toppen mellom Storbritannia i vest
og Ural-fjellene i øst.» Det er den sympatiske hytteverten min som begeistret
forteller meg dette klokken to om natten, mens han gestikulerer og febrilsk
leter etter de engelske ordene. Jeg spiser yoghurt. Helt naturell fra begeret. De
hadde ikke müsli i butikken, men jeg har bananer, en fersken og en pose
blandede nøtter. Så jeg spiser en banan og en fersken ved siden av, og vurderer
om jeg skal ta med nøtteposen på turen. Jeg har ikke så lyst til å trenge meg
på i kjøkkenet. En motorgressklipper står parkert ved sofaen. Jeg går ut under
månen, og slår lens ved den overgrodde campingvognen.
Wiezyca ligger midt i Kasjubia-regionen, omtrent 40 km fra
Gdansk. Åsen er 329 meter høy, over dobbelt så høy som Himmelbjerget. Det er da
noe. Ved foten av åsen, om lag 190 meter over havet, ligger skianlegget
Koszalkowo. Anlegget har vel en kilometer med løyper – fordelt på åtte heiser,
hver med en høydeforskjell på om lag 45 meter. Så det er ikke rare greiene, men
dette er Mekka for vintersport i Nord-Polen. Det er langt til Zakopane ved
foten av Tatra-fjellene i sør, der toppene strekker seg over 2000 meter.
Kasjubia
Lokaltoget fra Gdynia stoppet i Krzeszna. Her skulle vi av.
Det ble stille da toget forsvant rundt svingen. Bak den tomme stasjonsbygningen
ledet en sandet kjerrevei ut til det som var stedets bilvei. Den har
kvadratmeterstore betongelementer som veidekke, en rekke i hver hjulbane, én
kjørebane. Betong er det naturligste veidekke i et land som har overflod av den
fineste sand, men mangler tilsvarende overflod av olje til asfalt.
Vi gikk til butikken. Marcin spurte om veien – venstre eller
høyre? Høyre. Piotr som gikk av toget samtidig med oss, ble med til det slitne
kjellerlokalet som huset stedets butikk. Her handlet vi frokost. Marcin advarte
mot de daggamle bakervarene, så jeg landet på yoghurt, frukt og nøtter. Og 3
liter vann til blæren i rompetasken. Så gikk vi den støvete kilometeren tilbake
til parkeringsplassen ved skianlegget for å vente på at registreringen skulle
åpne klokken seks.
Piotr tok fram kveldsmaten – en pose svære sylteagurker som
han høflig bød på, og tre store boksøl. Ølene helte han i seg i løpet av den
snaue timen vi ventet. Som polakker flest var han ikke veldig stø i engelsk,
men fikk fortalt at han løp 8–10 maraton i året, og hadde en pers på 3.04. Men
det var visst noen år siden – i Berlin. Piotr skulle overnatte på et
liggeunderlag på skolen, 4 km fra skianlegget, mens Marcin hadde lånt plass i en
hytte til oss, noen steinkast fra parkeringsplassen der løpet skulle starte.
Der var det madrasser.
Startoppstilling under månen. Meg lengst til høyre under portalen. |
Marcin hadde ordnet alt: kjøpt togbilletter, tatt med
soveposer, og laget pasta til kvelds. Det eneste jeg hadde fikset selv var å
melde meg på. Det var i grunnen lettere sagt enn gjort, men ved hjelp av Google
translate og et oppdiktet telefonnummer hadde jeg kommet meg gjennom
registreringsprosessen. Da Marcin foreslo at vi kunne delta på løpet, siden jeg
likevel skulle være i Sopot denne uken, sjekket jeg først løypeprofilen. Hundre
kilometer er en drøy distanse, men hvis jeg først skulle prøve meg, så måtte et
løp i dette flatlandet være greiere enn disse ekstreme fjelløpene. 2000
høydemeter er lite fordelt over 100 km. Men om jeg hadde hatt en fornemmelse av
hva som lå i navnet på løpet, hadde jeg kanskje tenkt meg om en gang til.
Månelyst
Den kasjubiske månen skinte som en sol inn gjennom vinduet
da alarmen vekket meg kvart på to. På tide å stå opp, spise frokost, briefing
halv tre (på polsk, only), deretter sjekk av at all energimatemballasje var merket
med sprittusj. Det siste var en forholdsregel som skulle sikre at ingen slapp søppelet
sitt fra seg i skogen uten risiko for identifisering. Noen av deltakerne hadde
pakket seg inn i plast i den kjølige natten. Marcin hadde løse ermer. Selv
hadde jeg tatt på en tynn ulltrøye jeg tenkte jeg kunne kvitte meg med når
solen sto opp tre og en halv time seinere.
Skumring over de kasjubiske åsene. Skodda i dalbunnen skapte litt problemer for den reaktive hodelykten. |
Klokken tre gikk startskuddet. Det var unødvendig å skru på
hodelykten. Om ikke månen var lys nok, så var det 82 andre hodelykter omkring
meg der vi sprang i kø over beitemarkene tilbake mot stasjonen og kjellerbutikken.
Derfra bar det oppover en kjerrevei mot åsen Wiezyca. Skogen var dekorert med små
lysende juletrekuler. Et kobbel av gardsbikkjer gneldret gjennom natten.
Tempoet var litt friskt, det var det. Men i motbakkene var
det gange for alle. Noen gikk fortere enn andre. Marcin kunne jeg knapt holde
følge med. «Hvis jeg går fort, holder jeg et tempo på 8 min/km, og da taper jeg
nesten ikke tid i forhold til å løpe,» forklarte han.
Kaszubska Poniewierka er et terrengløp. Andelen ekte sti er
rett nok kanskje bare halvparten av løypa. Dette er tømmerhoggerland, så
skogsveier gir tilgang til nesten alle deler av skogen. Underlaget kan være av hardtrampet
jord eller sand, men noen steder er skogsveiene oppgradert med grus. «Sandhull»
kan være omtrent like plagsomme som gjørmehull i Bergensfjellene. Noen steder
er det veier med historisk sus over seg – brolagt med rullestein. De er
utfordrende om ikke man er litt vant til teknisk løping.
Dominerende løpeunderlag: skogsveier med hardtrampet jord, leire, gress eller grus. |
Men løpet er også et forsøk på å skape et fjelløp med
ITRA-kvalifiseringspoeng i en region som er like flat som Danmark. Løypa oppsøker
hver minste haug. Opp og ned. Frem og tilbake. Rundt i ring for å få med alle.
Om målet hadde vært å komme seg til Sopot, kunne løpet vært på 50 km. Det er
100, 102 faktisk. To bonuskilometer betyr vel lite når man er sanseløs av
utmattelse.
Poniewierka
Poniewierka er et gammelt ord som kan beskrive følelsen av
formålsløs virring. Det er opprinnelig knyttet til landstrykerlivet – det å
fare hit og dit, rundtomkring, uten noe fast oppholdssted. Følelsen av ikke å
være til nytte. Landstrykere er det ikke så mange av lenger, men i moderne
polsk brukes det derimot i verbform, poniewierac, om det å drikke seg sanseløst
full, eller om det å påføre seg selv skade, mishandle seg selv – frivillig å
underkaste seg tortur. «Ultramaraton kasjubisk selvskading». Høres artig ut.
"You made this race international!" Meg (eneste utlending) og Marcin blir intervjuet av lokalavisen i Kartuzy ved matstasjonen etter 30 km. |
Allerede da det begynte å skumre etter 25 kilometer, var
beina maltraktert. Lårmuskulaturen verket som om jeg hadde løpt en maraton i konkurransefart, og jeg kjente at det bygde seg opp noen blemmer på tærne. Hva var
dette for noe? En måned tidligere hadde jeg løpt 140 km på Hardangervidda –
over tre dager – uten noe påtagelig ubehag, annet enn tretthet. Jeg hadde tatt
Mutantene med meg til Polen, selv om Roy hadde advart mot å bruke dem i
flatlandet, nettopp fordi jeg ikke hadde fått annet men enn en blå negl etter
så mye løping på vidda. Jeg har andre terrengsko jeg liker, men jeg ante ikke
hvordan de ville oppføre seg på en så lang distanse.
De stadige små opp og nedstigningene hadde hatt sin
virkning. Og jeg hadde jo ikke tatt det så mye med ro som jeg burde. Det var
gøy å løpe gjennom mørket, og jeg hadde prøvd å henge meg på en gjeng med
altfor ivrige ungdommer. Greit å ha noen rygger å henge på.
Fin skog! La Sportiva Mutant på beina. Litt overkill, kanskje, men jeg turte ikke eksperimentere med andre sko. |
Halvveis
På matstasjonen ved 50 km var det mulig å deponere klær og
utstyr for turen videre: tørre sokker, alternative sko, andre klær, mat og
drikke. Mange hadde valgt å deponere staver. De visste hva som kom. Løypen
hittil var fløyelsmyke, bølgende gressenger i forhold til det som ventet oss 20
km lenger fremme.
Jeg kjente at blemmen på venstre fot hadde sprukket og begynte
å svi. Jeg så for meg et blodbad nede i skoene. Piotr tok av seg sko og sokker
hver gang han kom til en matstasjon. Jeg hadde ingen planer om å ta av fottøyet
før jeg var innenfor rekkevidde av en dusj.
De serverte suppe på matstasjonen. Jeg spiste to porsjoner.
Og drakk en halvliter vann og en halvliter isotonisk drikke, som de kalte det.
Marcin ville dra, jeg ville bli. Så jeg gikk på do og tømte magen. Etter 25
minutter stavret jeg meg alene ut døra og bortover veien, ut av den lille landsbyen.
Jeg kunne knapt gå. Stiv som en pinne. Det var 50 km igjen, 52 faktisk. To
bonuskilometer.
På et vis kom jeg i gang med å løpe. På et vis. Jeg skulle
til 70 km-merket. Neste matstasjon. Det som kom etter, kom etter. Og som jeg
forklarte for Arkadiusz – en sjelden engelsktalende coach surfer fra Gdynia med
jobb i et irsk selskap, og som innhentet meg ved ølstasjonen (ja, de serverte
øl) i Otomin, ved 65 km – så skulle jeg etterpå springe de 15 kilometerne til
neste matstasjon. Og etter det skulle jeg springe de 15 kilometerne, 17
faktisk, til mål. Det gjelder å holde seg med overkommelige delmål.
Nederst på startnummeret er løypeprofilen trykket opp ned, sånn at man kan se ned på magen for å sjekke hvor mange bakker som er igjen. |
Matstasjonen lå først på 72 km. De to ekstra kilometerne var
ikke gøy. Sola hadde begynt å bake, så jeg la meg på ryggen i skyggen, og
stappet polsk bakverk med sukkerglasur i munnen. Der kom Piotr også. Barfot. Og
dama som alltid la seg på ryggen med beina oppetter en vegg. Arkadiusz dro
videre. Da Piotr la i vei, stablet jeg meg på beina, stappet to sjokoladebiter
i munnen, tok med meg en neve peanøtter og stavret meg av gårde. Vel 10
minutters pause fikk holde.
Stoltze-intervaller
Nå bar det inn i den skyggefulle løvskogen langs kysten.
Stien slynget seg mykt langs et smalt dalføre en liten stund. Det var en fin
sti. Her ute ved kysten har landet en høyde på omkring 100 meter over havet, og
er laget av stein og grus. I denne morenemassen har hver minste bekk skåret seg
ut en trang dal som vi måtte passere. Opp og ned. Jeg talte 11 bratte
oppstigninger, og tilsvarende mange nedstigninger. Stoltze-intervaller er det
siste man lengter etter under de siste 30 kilometerne av et 100 kilometers
ultraløp. Men det var sånn det var.
Jeg oppdaget snart at polakkene var dårlige til å løpe
nedoverbakke, spesielt når det ble litt teknisk med røtter, steiner og ujevn
sti. Jeg kunne ta det med ro og slippe dem fra meg i oppoverbakkene, der de
ville peise på med hendene på knærne, og ta dem igjen og springe fra dem i
nedoverbakkene. Jeg begynte å se på meg selv som antilopejegerne i «Born to run»,
som følger etter og utmatter byttet sitt til det stuper.
Jeg tok igjen Arkadiusz om lag halvveis til matstasjonen på
85 kilometer. «Bare løp du, jeg tar deg igjen,» sa jeg bråkjekt da han løp
videre fra matstasjonen, mens jeg forsynte meg grovt av det polske bakverket,
sjokoladen og peanøttene. Jeg tok meg ti minutter.
Utsikt mot Stadion Lesny og Sopot. Vi hører støyen fra målområdet, men har fremdeles en sløyfe på 4 kilometer til mål. |
Da jeg tok ham igjen, etter å ha nedkjempet en hel flokk
antiloper, gikk han og pratet med Piotr. Det var 7 km igjen til mål, og de to-tre
mest groteske stigningene sto igjen. Vi slo følge på et vis: Jeg slapp dem fra
meg i motbakkene, og tok dem igjen i nedoverbakkene. På toppen av den andre
stigningen så vi endelig stadion Lesny der nede, og hørte høyttaleranlegget gjalle.
Mål. Men ikke ennå. Den perverse løypa skulle først ta oss på en ny
4-kilometerssløyfe til toppen av slalombakken i Sopot. Derfra fikk vi springe
ned i byen – bare for å bli sendt opp i skogen igjen for å klatre enda en ås
tilbake til den lille dalen der stadionet lå.
Vi tok det med fatning, nedkjempet et par antiloper til, og
løp over mållinjen i samlet rekke, Piotr, Arkadiusz og jeg. Marcin satt i en
fluktstol, og der hadde han visst sittet en time, innpakket i soveposer. Jeg tok
av skoene, men beholdt strømpene på, dro på meg det jeg hadde av klær, kvitterte
ut en øl og en enorm porsjon ulike polske spesialiteter på startnummeret, og
sank ned i en fluktstol ved siden av Marcin. Klokka var fem. 13 timer 52
minutter og 21 sekunder kasjubisk selvskading var over.
I mål. Her kunne jeg kvittere ut mat og øl på startnummeret. Sliten nå. |
Løpets nettside: http://www.kaszubskaponiewierka.pl/
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar