tirsdag 28. juli 2009

Morgenbrødsykling

Morgenbrød er det alle ekte danskere må ha til frokost, eller morgenmad som det heter i sør (frokost er lunsj, for de uinnvidde). Og du kan ikke kjøpe morgenbrødene dagen før. De skal kjøpes nybakte om morgenen. Men det gir også en fin anledning til en liten sykkeltur på morgenkvisten.
Er du, som meg, i et sommerhus i Nord-Sjælland et sted, har lest ut «Sykkelrytteren», som du kanskje har fått låne av en god sykkelvenn for å dempe sykkelabstinensene (boka er en nederlandsk romanklassiker, for de uinnvidde), og begynner å savne sykkelsetet, gjør du slik:
Raceren står trygt hjemme i garasjen, for familien foretrekker kan hende en sykkelfri ferie etter en laaang sykkelvår. På forhånd har du sikret deg at sommerhuset har minst én brukbar sykkel, men helst flere, for da kan du også legge inn en ettermiddagsturer med familien. Mange danske sommerhus har sykler for liten og stor, men av svært varierende standard, uten det helt store repertoaret av gir, sikkerhetsutstyr (sjekk bremsene) eller aerodynamiske konstruksjoner. At aerodynamikk er så til de grader uviktig på danske sykler, er i grunnen litt overraskende i et land der et politisk parti en gang programfestet «Nei til modvind på sykkelstierne». Det er noe trassig i sittestillingen på danske sykler: rett opp og ned. Men for oss sykkelturister blir den korte morgenbrødsykkeløkten desto mer effektiv med tunge gir og sommertøy med skikkelig vindfang.
Det kan være greit å ta med sykkelhjelm, for du kan være sikker på at det IKKE er sykkelhjelmer i sommerhuset. I ungdommen var kan hende det frilynte Danmark litt sjarmerende, og kanskje kjentes det litt frivolt å røyke på toget, drikke øl på gaten og sykle omkring på grusstier i skogen uten sykkelhjelm. Men når ungene hoderystende har mistet tellingen og munn og mæle over dansker uten sykkelhjem, vil vind i håret kjennes omtrent likt med å kjøre uten bilbelte i hundreogti på motorveien. Ikke helt trygt.
Ta også gjerne med sykkelpumpe, for det er ergerlig hvis du må leie sykkel bare fordi det ikke er luft i dekkene. Ofte er det like lenge siden sykkelen har fått luft som det er siden den fikk olje. Lenge siden. De fleste danske sykler har Pariserventil (Presto), men noen har bilventil, så hvis du har en pumpe som tar begge, er det en fordel.
Mens du fremdeles har internettilgang, om du ikke har det i sommerhuset, sjekker du også bakerier omkring sommerhuset. Det gjør du på www.degulesider.dk som det heter i Danmark. Bakere heter «bager» på dansk, og finnes med 15–20 km avstand fra hverandre i sommerhusområder. Er du heldig ligger sommerhuset midt mellom to «bagere», slik at du får deg trekvart times tur/retur i motvind på rustvraket – som gjerne gjør andre sittestillinger enn den minst aerodynamiske umulig, er låst i høyeste gir, og der kjeden har savnet olje i noen år. Selv danske bakker yter litt motstand med sånt utstyr. Ta gjerne en omvei om de «idylleriske» skiltede sykkelrutene, ofte langs grusstier forbi de beste utsiktspunktene (som ikke er såå mange) på vei hjem igjen, om du har anledning.
Er du uheldig, og lokaliserer nærmeste baker innen gangavstand, er du nødt til å så litt tvil om kvaliteten på de mest nærliggende brødene for å forklare at du velger bakeren lengst vekke. De har ofte helt greie morgenbrød på campingplassen borti veien, eller i den lokale SuperSpar-butikken (Spar har nærmest monopolisert nærbutikker i sommerhusområdene). Men det var jo ikke den lettvinte løsningen vi var ute etter her. Det var sykkelturen! … ja, og så kulturopplevelsen og en anledning til kontakt med lokalbefolkningen du ikke får på Rema 1000 (ja, de finnes også i Danmark). På gebrokkent halvdansk en tidlig morgen hos bageren:
«God morgen, hvad ska' det være.»
«Jeg ville gerne have fem håndverkere og fem tebirkes og en avis.»
«Ellers annet?»
«Nei, det var sgu det hele, du.»
«Femoghalvfjers, tak.»
«Ha' en deilig dag.»
God tur!

1 kommentar:

  1. Da jeg leste overskriften fryktet jeg noen knappe sekund at hele sykkelblogen hadde gått ad perversum siden sist jeg var innom! Heldigvis viste det seg at det var nok et interessant, vittig og lesverdig bloginnlegg! Jeg eier ikke sykkel selv, har liten interesse for sykkelsport, men til gjengjeld stor apetitt for en god reiseskildring - god tur!

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...