Endelig en klar høstdag uten nedbør! Og med det et perfekt utgangspunkt for videre utforsking av fjell- og turområder i nærmiljøet. Jeg vurderte ulike turforslag over et bløtkokt frokostegg med Kviteseidsmør, og var først inne på tanken om å utforske turmulighetene i Fana. Men siden jeg ikke kunne erindre hvor jeg hadde lagt lommeparløren for pen-bergensk, falt jeg ned på at det gjerne var best finne en om mulig enda mer lokal turrute. Valget falt på to fjell jeg ofte skuer mot fra toppen av Løvstakken; to juniorfjell litt lenger vest.
/embed>/>
I valget mellom en rekke utgangspunkt for å bestige Damsgårdsfjellet, fant jeg ut at Hamrehaugen på Melkeplassen kunne være passende for min del. Her var det greit å parkere scooter (gode muligheter for å parkere bil). De som allerede har gått 7-fjells turen vil kjenne seg igjen her, siden det er denne ruten en da kommer ned mot Melkeplassen (før en går videre til Løvstakken). Stien er godt opptråkket og går relativt bratt opp til Damsgårdsfjellet, bl annet forbi en stor tank oppe i fjellsiden.
I greit søndagstempo brukte jeg ca en halvtime opp til selve platået. Her var det flott utsikt mot sentrum av byen, mot Olsokfjellet og Løvstakken i sør, Holafjellet i nordvest og Gravdalsfjellet mot vest. Det manglet imidlertid skilting på toppen om hvilken sti som skulle velges for å komme seg videre til Gravdalsfjellet... Til alt hell viste det seg at det også her kryr av pensjonerte kjuagutter på søndager, så jeg fikk kyndig anvist hvilken sti som var best for nedstigning. Altså først opp på Damsgårdsfjellet fra østsiden, deretter nedstigning på vestsiden før oppstiging av Gravdalsfjellet fra østsiden.
Ned fra Damsgårdsfjellet kom jeg til Nordnæsdalen, hvor et utall av kryssende stier åpenbarte seg. Heldigvis var det god skilting herfra og videre til myr- og skogsløypen mot Gravdalsfjellet. Området her er sikkert veldig bløtt på regntunge dager, selv om det er lagt ut mange solide treramper over de verste myrene. Uansett et flott landskap for en søndagstur på en klar høstdag! Stien opp til Gravdalsfjellet gikk slakt sørvestover om Nygårdsnipa (gav på ingen måte følelsen av tindebestigning). En liten pause på toppen for å nyte utsikten. Så langt hadde jeg brukt i overkant av en time på turen.
Nå gjensto bare returen til Melkeplassen. Jeg kunne valgt å gå samme vei tilbake, men det ville vært litt kjedelig. På kartet var det dårlig med avmerkede stier, og det var heller ingen kjuagutter i sikte som jeg kunne ha pumpet for lokalkunnskap. Dermed ble det litt klassisk stisøking (les: frem og tilbake flere ganger på samme sted..), før jeg fant en smal sti som hadde retning tilbake mot Nornæsdalen. Bingo! Det var en fin skogssti, som bl annet gikk forbi Nordnæshytten (som vist på bilde). Kom nokså raskt ned på privatvei, før bilvei siste stykket tilbake opp mot Melkeplassen. Totalt hadde jeg brukt noe i overkant av to timer på hele turen.
Oppsummering: Alt i alt en kjekk tur! Lanskapet var ikke spesielt eksotisk, løypen var ikke særlig krevende, men det var kjekt å prøve en helt ny rute. Satser på at neste tur over Damsgårdsfjellet blir under 7-fjellsturen til neste år!
PS. Er det noen som har noen erfaringer å dele fra Solbakkefjellet (mellom Bontveitveien og Hauglandsdalen)?
Godt innlegg, broder. Dette høres ut som en bra søndagstur. Jeg tror forøvrig at vi etterhvert må få oss en karttjeneste (fra Google Maps), slik at det blir enda lettere å finne seg en tur basert på dette eksplorative pionér-arbeidet. Hadde du noe på gang her, Ståle B.?
SvarSlettRegner forresten med at du blogget fra godstolen, med gammel kledningen knitrende i den ene ovnen og en saftig gris småputrende i den andre ovnen...
Her er det mye fint terreng å vandre i. Viggohytten som ligger rett sør for Gravdalsfjellet pleier å være åpen om søndagene. Salg av saft, vafler, kaffe osv og mulighet for å sitte inne og spise.
SvarSlettTuren kan og utvides nedover til Kanadaskogen og ende opp forskjellige steder i Fyllingsdalen.
Etter en oppvekst i Fyllingsdalen er dette nesten å regne som innmark.
Absolutt et fint turterreng, Pål! Kan tenke meg at spesielt barn kan trives godt på stiene i området. I tillegg er det jo ikke spesielt bratt eller langt opp til topp-punktene.
SvarSlettEnig i at det hadde vært kjekt å få lagt ut litt kartdata for disse turene. Ser at google maps har en løsning som kan fungere bra (fungerte bra i innlegget til Ståle B. bl.annet) - skal prøve å sette meg inn i teknologien til neste tur!