torsdag 12. august 2010

Exploration Goat - Stølsheimen

I forrige uke deltok Kristian (fra avd. Oslo) og jeg på en fellestur i regi av Den Norske Turistforening. Det var en femdagers tur fra onsdag til søndag gjennom Stølsheimen. Turen startet fra Steinsland i Modalen med bratt stigning til Norddalshytten. Dagen etter videre til den nye hytten i Solrenningen, og tredje dagen videre til Åsedalen. Fra Åsedalen til Selhamar fjerde dagen, og med endestopp i Myrkdalen før hjemtransport med buss søndag kveld.


Fyldig beskrivelse av ruten og hele turopplegget kan interesserte finne på hjemmesidene til DNT ("Gjennom hjertet av Stølsheimen")

Både Kristian og jeg er blodferske medlemmer i DNT og dette var vår aller første fellestur. Underveis og etter turen var vi begge enige om at turen var over forventning kjekk, med makelaust landskap, artige folk og med solide porsjoner blodslit med tunge sekker i bakkene. Turen gav virkelig mersmak og jeg er sikker på at jeg kommer til å melde meg på nye fellesturer i fremtiden! Anbefales. Terningkast fem.

Noen myter og fakta om fellesturer:
  • Myte: På fellesturene overnatter en på gamle og kummerlige hytter. Fakta: Tja. Hyttene er selvbetjente, de er stort sett av eldre dato og siden det er høyt til fjells - enkelt bygget. Men de er godt vedlikeholdt, godt utstyrt til tross for mangel på strøm og vannklosett. Og helt ærlig - med en lagtur i beina ønsker en seg stort sett ikke annet enn varme fra vedovn og rykende varm jegergryte fra gasskomfyren.
  • Myte: Fellestur med turleder gjør det enkelere å følge med på kart og ha nøyaktig kontroll på hvor du befinner deg geografisk. Fakta: Feil. Du følger turlederen kloss i hælene, spør av og til om hvor langt det er igjen til matpause, har ingen aning om hvor du er, men tar frem kartet på bussturen på vei hjem.
  • Myte: På turistforeningens hytter er det lett å finne roen om natten, selv på flermannsrom. Fakta: Noen (jeg) snorker. Høyt. Det har andre lite sans for. På fellesrom må man av den grunn tåle slag i ansiktet og spark i ryggraden i løpet av natten. Så faller alle til ro.
  • Myte: Fellesturer kan bli kjedelige fordi det er vanskelig å finne riktig tempo for en stor gruppe på langtur. Fakta: Dette kan være en utfordring. Det er kjedelig å vente, og det er kjedelig å henge etter. På denne turen gikk det veldig greit. Turlederer ringte alle deltakerene i god tid før turen og forsikret seg om at alle var i god nok form for en tung langtur med ryggsekk. Det ble derfor lite strekk i gruppen og god stemning med samlet gruppe. Turlederen sørget for å tilpasse trasè og tempo.
  • Myte: Det er viktig å ta med badetøy på fellestur. Fakta: Feil. Over tregrensen forsvinner av en eller annen grunn all sjenanse og bluferdighet. Alle bader i nettoen.
  • Myte: Det er dyrt å delta på fellesturer. Fakta: Prisen en betaler kan virke stiv, men sammenlignet å gå alene fra hytte til hytte lønner det seg faktisk siden prisen inkluderer mye mat som ellers ville kostet flesk på hyttene. DNT har som policy at de ikke skal tjene penger på fellesturene!
  • Myte: Lange fellesturer krever mye planlegging. Fakta: Feil. Det eneste som tar ganske mye tid er å pakke sekken så lett som overhodet mulig, uten å måtte ta med for lite sjokolade. Resten av opplegget er allerede planlagt godt av DNT.
Del gjerne dine (eller andre sine) erfaringer fra fellesturer i regi av DNT i kommetarfeltet under. Var vi kanskje veldig heldig med turen, eller har andre stort sett tilsvarende gode erfaringer?

4 kommentarer:

  1. Godt innlegg, broder! Dette turopplegget ser veldig bra ut for spreke fjellgeiter -og nå som det blir kjent at det bades i nettoen der oppe, kan det jo tenkes at DNT må utvide kapasiteten neste sommer :-)

    SvarSlett
  2. Ser ut som du har hatt en flott tur!!

    SvarSlett
  3. Som kommende turleder var det interessant å lese innlegget ditt:)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...