fredag 20. november 2009

Fjellgeitene måler makspuls i Munkebotn. Hvilken makspuls har DU?

Aktive fjellgeiter trener en god del basistrening / utholdenhetstrening i vinterhalvåret og da kan det være nyttig å ha et bevisst forhold til hvilken intensitet treningsøktene bør ha for å gi best mulig uttelling. Dette er nyttig for alle, både de som trener én gang pr uke og de som trener hver dag.

Hjertefrekvens er en anerkjent metode for å måle hvor intensivt kroppen jobber under en treningsøkt og det er vanlig å dele denne intensiteten inn i intensitets-soner, basert på hvor mange prosent av hjertets maksimale frekvens som benyttes. Ved å google litt rundt temaet ser det ut til å være flere måter å beregne soner på, men Fjellgeitene legger selvsagt inndelingen fra Olympiatoppen til grunn for sin trening, og nedenfor er de 5 (av 8) mest aktuelle sonene beskrevet:

Sone 1:  55 - 77% av maks HF
Sone 2:  77 - 82% av maks HF
Sone 3:  82 - 87% av maks HF
Sone 4:  87 - 92% av maks HF
Sone 5:  92 - 100% av maks HF

Sonene tar altså utgangspunkt i hver enkelt sin maksimale hjertefrekvens. For mer informasjon om utholdenhetstrening / sone-trening kan artikkelen "Uholdenhetstrening - Trening som virker" fra Olympiatoppen være nyttig lesning.

Makspuls-eksperiment i Munkebotn, lørdag 21.nov kl 09.00.
I morgen, lørdag 21. november, blir det måling av makspuls og de som vil være med på "eksperimentet" kan ta på seg pulsklokken og møte KL 09.00 på Mulebanen. Dette er planen: Vi varmer opp i 20 minutter i Fjellveien på vei bort til Munkebotn. Der tar vi tre repetisjoner på tre minutter, med stigende intensitet. Siste minutt i siste repetisjon skal være med maksimal innsats og høyeste frekvens som måles i løpet av dette minuttet utgjør da din makspuls. Metoden er selvsagt også hentet fra Olympiatoppen

Hvis du av ulike årsaker ikke ønsker å utsette kroppen din for en slik test kan du ta utgangspunkt i en teoretisk makspuls som er 220 minus alder. Dette stemmer noenlunde bra for 6 av 10 utøvere.

2 kommentarer:

  1. Eg har faktisk ute anbod på implanterbare hjertestartar akkurat no. Du skal ikkje sjå vekk frå at fleire fjellgeiter bør få implantert slike. Eg kan sikkert be om vareprøvar :-)

    SvarSlett
  2. Du kan vel ta med deg en hjerte-starter hjem fra jobben, Ståle B. Kan være god å ha i morgen...Kanskje du kan ta med en ambulanse også?

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...