lørdag 21. november 2009

Eksperiment Makspuls gjennomført


Da vi på kort varsel inviterte til makspuls-test en lørdag morgen, tett opp mot advent, visste vi godt at vi var inne på et meget smalt spor og hverken Ståle B. eller undertegnede ble veldig overrasket da vi møtte alene på Mulebanen kl 09.00 i dag.

Rigget med pulsbelte og pulsklokke fortsatte vi oppvarmingen gjennom Fjellveien mot Munkebotn. Vi måtte et godt stykke opp mot Munkebotsvatnet for å oppnå 20 minutters god oppvarming, slik opplegget til Olympiatoppen la opp til.

Etter oppvarming var planen å løpe tre intervall på tre minutter, med økende fart. Det var vrient å beregne riktig intensitet. Å løpe i slakk motbakke i tre minutter er ganske vondt for kroppen og det krever litt disiplin og erfaring med intervalltrening for å vite hvor mye økning kroppen tillater før den går i sorg. Det var tydelig at Ståle B. hadde noe bedre innsikt på dette området enn meg. Han hadde fin behersket flyt oppover bakken, mens jeg derimot tråkket litt for hardt ut og hadde ikke mer å gi etter to minutter. Det skal være sagt at 2 minutter er grusomt lang tid under en slik test.


I det tredje draget skulle makspulsen avsløres, men skuffende nok klarte ingen av oss å mobilisere nok kraft til å få høyere puls enn det vi hadde målt i det andre draget. Vi måtte nesten gjøre et nytt forsøk, for å se om det var mer å hente og i forsøk nr 4 gikk vi helt i kjelleren. Det betalte seg i dagens høyeste målinger.

Ståle B. målte makspuls 189 (teoretisk 184) og jeg målte makspuls 192 (teoretisk 186). Testen ble godkjent av utøverne og resultatene ligger nå ute på Garmin Connect: Ståle B, Lars  (det ser ut til at det har gått litt i surr på etappe-kronologien for min del)

Dette var selvsagt ikke spesielt moro, men interessant nok til at vi førstkommende mandag gjør vi en ny test for å se om vi kan oppnå samme resultat. Vi starter fra Mulebanen kl 19.35. Det er bare å hive seg på!

2 kommentarer:

  1. Dette var det kjekt å lese om, men kanskje ikke like kjekt å gjennomføre.. Har lest meg gjennom materialet fra Olympiatoppen (takk for linker!), og lurer litt på om makspulsen kan brukes som indikator på noe? Dere har jo høy makspuls, er det bra?

    SvarSlett
  2. Makspuls er vel stort sett genetisk betinget og vil synke med omlag ett slag pr år. Makspuls er, etter det jeg har forstått, først og fremst utgangspunkt for utregning av kroppens intensitets-soner, som kan være nyttig å kjenne til under trening.

    Det som derimot kan være en god form-indikator, er tiden det tar å oppnå normal puls etter en treningsøkt med høy intensitet. Er du i god form faller pulsen raskere. Hvilepulsen kan også være en indikator på om man er i god form. Både restitusjonstid og hvilepuls er til dels individuelt betinget og derfor først og fremst nyttig for å måle utøverens egen formutvikling.

    Jeg har nå korrigert puls-sonene på sykkel-computeren og på pulsklokken, så nå unngår jeg å se at det står 107% puls når jeg trener.

    Det kan jo være andre lesere som har god kunnskap om emnet, og kommentarer og tips mottas med stor takk.

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...